Gyakori kérdések és válaszok

Előfordulhat, hogy olyan kérdésed van, amit kínosnak találsz föltenni megadott elérhetőségeinken. Olvasd át ezeket a nekünk feltett és általunk meg is válaszolt kérdéseket, hátha megtalálod, amit kerestél:

  • Bejelentkezhetek-e, ha nem vagyok keresztény, sőt hívőnek sem mondanám magam?

Szolgálatunk felekezeti hovatartozás nélkül felkereshető. Vallási és minden más témában való kérdés, téma csak akkor kerül elő, ha azt te szeretnéd, és felveted.

  • Lehet, hogy annyira kis dolog foglalkoztat, hogy nem érdemes rá(m) időt, energiát pazarolni?

Minden kérdés fontos, ha neked az. Bármi zavar, nem hagy nyugodni, legyen az apró részlet, jelentéktelennek tűnő helyzet, itt a helye, mert együtt rá tudunk nézni.

      – Milyen témával jöhetek? A szexualitás tabu?

Nincs tabu téma. Bármivel megkeresheted a Forráspont tapasztalt szakembereit.

    – Ha nem vagyok egyetemista vagy épp passzív jogviszonyom van akkor is jöhetek?
Igen, várunk szeretettel! Fiatal felnőttek a célcsoportunk, az 18-30 éves korig jogosít fel bárkit a betéréshez.

    – Olvastam, hogy keresztény hátterű a Forráspont. Ti itt téríteni akartok engem?

Nem fog próbálkozni a “térítéssel” egyik munkatársunk vagy szakemberünk sem!:) Ha neked vannak kérdéseid, azokat felteheted bármelyikünknek. Kifejezett kérésedre össze tudunk hozni olyan szakemberrel, aki teológiailag is képzett, de ő is tiszteletben tartja majd a te meggyőződésedet.

    – Ha a szüleim nem hajlandóak eljönni velem családterápiába, mit tehetek?
Rendszerszemléletben gondolkodunk. Vagyis, ha te elindulsz a belső változás útján, az kihathat a környezetedre, családoddal való kapcsolatodra is. Nem cél “beerőszakolni”a családtagokat, mert ha nem önként jönnek, kicsi az esélye, hogy változ(tat)ni szeretnének majd. Neked viszont mindenképpen van erre esélyed azzal, ha egyéni kísérést kérsz tőlünk.
 
    – A barátomnak/barátnőmnek/szobatársamnak szüksége volna segítségre. Ha megadom az elérhetőségeit, beszéltek vele?
Fontosnak tartjuk a személyes bejelentkezést. Hogy miért? A saját motiváció miatt. Így is elég nagy ellenállással kell megküzdjön az, aki végül veszi a bátorságot, és megkeresi szolgálatunkat. Ez nem szükséges rossz! Ezek már a belső úton való elindulás első lépései. Ha úgy látod, hogy baráti körödből szüksége lenne valakinek segítségre, jelképesen szólva kézen foghatod, hogy eltaláljon hozzánk, de saját maga kell levelet írjon, telefonáljon vagy belépjen ajtónkon.
 
    – Mi van akkor, ha meggondolom magam? Végig kell járnom mind az öt alkalmat?
Nem. Ez az 5 alkalom a maximálisan igénybe vehető alkalmak száma egy éven belül. Ami azt is jelenti, hogy ha csak egyszer vagy kétszer szeretnél átbeszélni valamit, arra is van lehetőség. Ezt jelezheted rögtön az első alkalommal, de akár menet közben is. Viszont ebben az esetben is arra kérünk, kommunikáld ezt a változást munkatársaink felé, lehetőleg némi indoklással. Valamint azt is jelenti, hogy egy év múlva újra bejelentkezhetsz, ha maradt vagy támadt benned feldolgoznivaló.
 
   – Szerintem én egy évig is járnék beszélgetni, ha lehetne. Miért csak 5 alkalmat kaphatunk?
Örülnénk, ha minél több fiatal felnőtt lehetőséget kaphatna problémája feldolgozásához. Tudjuk, hogy nem minden esetben elegendő ez a néhány alkalom. Viszont tudunk ajánlani terápiát is végző szakembert, ha hosszabb távú munkára van szükség, vagy másik lelkigondozó szolgálatot, ha a belső munkát azon melegében lenne érdemes folytatni. Illetve vissza lehet térni hozzánk a következő év(ek)ben is.
 
   – Mi van, ha nem gyógyulok meg Önöknél?
Ez valószínű. Célunk nem is a gyógyítás. Legalábbis nem a klasszikus értelemben vett gyógyítás. A mentálhigiénés segítő beszélgetések megelőző, egészségmegőrző jellegűek. Céljuk, hogy a segítséget kérő saját maga találja meg, hogyan dolgozza fel azt a problémát, ami nem hagyja nyugodni. Ebben tud segíteni neki szakemberünk.
 
   – Milyen a nemek aránya a bejelentkezők körében? Fiúk és lányok is belevágnak?
Mindkét nem képviselteti magát, igen. Nagyjából egyharmad/ kétharmad arányban.
 
   – És jönnek…?
Bizony. Többnyire interneten keresztül jelentkeznek be a segítséget kérők, de akad, aki személyesen nyit be, vagy telefonál először.

Ha egyéb kérdésed támad, és azt gondolod, más is morfondíroz ilyeneken, küldd el valamelyik elérhetőségünkre, és bevesszük a többi közé megválaszolva!