Meditáció – az önszabályozás és önhatékonyság gyakorlati módszertana

2018/19-es tanév, második félév

Időpont: hetente (szerdánként) 12.30 órától 14.00 óráig – 10 alkalommal

Helyszín: Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség – Alagsori kápolna (Dugonics tér 12.)

Maximális létszám: 15 fő

 

A tájékoztató, s egyben válogató alkalom: febr. 06.  – Katolikus Ház díszterem

A többi alkalom időpontja:

február 13.;  20.; 27.

március 6.; 13.; 20.

április 10., 17.; 24.

május 8.

A szemináriumot vezeti: Kovács Dénes

Róla szóló dokumentumfilm az alábbi linken látható:

https://nava.hu/id/3125496/

Jóváhagyásos kurzus:

Jelentkezéskor fontos figyelembe venni, hogy a szemináriumot vezető szakemberekkel történő elbeszélgetés függvénye a kurzusba bekerülés. Ennek időpontja a kurzus első alkalma: 02. 06. szerda 12.30-14.00 óráig

Kurzus leírás – röviden:

Sok szempont vezethet valakit a meditáció elkezdéséhez. Betegség, túlterheltség, a gondolatok szétszórtsága, szorongás, hatékonyabb figyelés vágya, esetleg komoly életváltozás mind lehetnek a meditáció elkezdésének előzményei. Különösképpen fontos szempont azonban a vágy megértése, hogy jól akarjuk érezni magunkat a bőrünkben, és szeretnénk elégedett lenni az életünkkel. A meditáció kezdete előtt egy feltáró és felvilágosító beszélgetés történik.

A csoport heti rendszerességgel a gyakorlatokat közösen végzi, a mindennapokban pedig mindenki saját környezetében szentel 30 percet a gyakorlat végzésére. A tapasztalatokat közösen osztjuk meg. A meditáció során okkal keresztény szimbólumokkal dolgozunk és a meditáció az Egyetemi Lelkészség kápolnájában történik. A jelentkezőnek nem kell tartoznia semmilyen vallási csoporthoz, bárki számára nyitott, aki kellően motivált és elfogadja a kurzus adta kereteket.

Részletezve:

Mivel a meditáció a lélek művelése, és a csendben belső változások történnek, amennyiben a meditáció elvégzésén gondolkodunk, érdemes három szempontot szem előtt tartani.

  1. A meditáció végzésének két formája van: vagy elvonulunk 9-10 napra, és több órát szentelünk a meditációs gyakorlatokra, vagy pedig saját környezetünkben maradva 10-12 hetet szentelünk a meditációs gyakorlatok végzésére.
  2. Ahhoz, hogy a meditáció hatását a mindennapokban érezni lehessen, szükséges a gyakorlatok végzésére szánt 10 hétnek minden napján 40 percet az életünkből a meditáció végzésére fordítani. Ez az idő az elején az amúgy feszített napirendünkben áldozatnak tűnhet, később azonban – hasonlóan pl. a fogmosáshoz -, már napi igénnyé válik.
  3. A meditációt érdemes olyan kísérő segítségével végezni, aki maga is gyakorolja, akit szakmailag, emberileg hitelesnek tartunk a vezetéshez, és akire kellő bizalommal tudjuk feltárni belső életünket.

Azt is érdemes megfontolás tárgyává tenni, hogy a meditáció – a szó értelme alapján – a lélek mély művelését jelenti. A csendben tudatára ébredünk sok olyan sérülésnek, és be nem fejezett érzelemnek, amelyek fájdalomként és feszültségként jelentkeznek. Emiatt lesznek olyan időszakok, amikor kétely támad, hogy érdemes volt-e egyáltalán a meditációt elkezdeni. Ezeknek a nehézségeknek az elszenvedése nélkül azonban nem tud a lelkivilág megerősödni. A beszélgetések, megosztások alatt ezek a nehézségek tisztázásra kerülnek, a meditáció vezetője pedig tud segíteni a dolgok jobb megértésében.

Követelmény:

Aktivitás, a gyakorlatok otthoni végzése és max. 1 alk. hiányzás megengedett. Ennél magasabb hiányzás esetén a kurzus nem teljesíthető.

A kurzus a Neptun rendszerben vehető fel.