A Forráspont Lelkigondozó Szolgálat keresztény értékeket hordozó, mentálhigiénés segítséget nyújtó díjmentes szakszolgálat egyetemisták és fiatal felnőttek számára.

Szolgálatunk három évre szóló, EFOP-pályázat keretében megvalósuló projekt, melynek projektgazdája a Világi Apostolok Közössége (VAK), és konzorcium partnere a Szent Imre Szakkollégium.

Célunk: A Forráspont az a hely, ahol meghallgatásra talál a betérő, legyen az bármilyen életkérdés, amivel érkezik, ami foglalkoztatja. Olyan biztonságos és bátorító közeg szeretnénk lenni minden fiatal felnőtt számára, amelyben kísérésünk által megtapasztalhatják azt, hogy nincsenek egyedül. Olyan felület, amely maximálisan nyitott fiataljaink személyes életút-kérdéseire, s amely világnézeti hovatartozástól függetlenül igénybe vehető. Szakembereink gazdag, sokéves szakmai tapasztalattal rendelkeznek, jól ismerik az egyetemista korosztályt, és mind teológiailag, mind pszichológiailag integrált tudással bírnak.

Tevékenységünk: A szolgálat fő tevékenysége az egyéni kísérés, mely személyenként (maximum) 5 alkalmas találkozás-sorozatot foglal magában. Ez professzionális beszélgetéseket jelent, aminek keretében biztonságos és elfogadó légkörben van lehetőség közösen ránézni olyan belső tartalmakra, megélt élményekre, amelyek talán fájdalmasak, túlságosan mélyen érintenek ahhoz, hogy egyedül szembe tudjon velük nézni vagy megoldást találni a problémahozó. Elindítottuk a „Térj-be-órák” programot is, melyről bővebben a Szolgálatatok címszó alatt írunk.

Ezen kívül tréningeket szervezünk elsősorban az egyetemi kollégiumok lakói részére a felmerülő igények alapján, valamint családfókuszú kurzusokat tervezünk indítani 2017. szeptembertől. Egyéb programokat pedig szintén facilitálunk: workshopoktól kezdve a lelkigyakorlatokon át a városi rendezvényekig.

 Összefogás: Az elindulásban markáns szerepet vállalt a Szeged-csanádi Egyházmegye, valamint  szakmai egyeztetések, együttműködési kezdeményezések is történtek a szeged-alsóvárosi Kilátó (Ferences Mentálhigiénés és Lelkigondozó Szolgálat) és a SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ között. Tevékenységünket támogatja mind a hat szegedi egyházi egyetemi kollégium, és nyitottak vagyunk a többi kollégium vezetőivel is találkozni.