Meditáció – az önszabályozás és önhatékonyság gyakorlati módszertana

2017/18-as tanév, második félév

Időpont: hetente (szerdánként) 12.30 órától 14.00 óráig. 

Helyszín: Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség – Alagsori kápolna (Dugonics tér 12.)

Maximális létszám: 15 fő

10 alkalom

Az első alkalom: febr. 07. (itt csoportos tájékoztatót és kiválasztást tartunk)

A többi alkalom: feb. 14.; 21.;  28.; március. 07; 21.; április 04.; 11.; 18.; 25., valamint május 9.

A szemináriumot vezeti: Kovács Dénes

Róla szóló dokumentumfilm az alábbi linken látható:

https://nava.hu/id/3125496/

Jóváhagyásos kurzus:

Jelentkezéskor fontos figyelembe venni, hogy a szemináriumot vezető szakemberekkel történő elbeszélgetés függvénye a kurzusba bekerülés. Ennek időpontja a kurzus első alkalma: 02. 07. szerda 12.30-14.00 óráig

Kurzus leírás – röviden:

Sok szempont vezethet valakit a meditáció elkezdéséhez. Betegség, túlterheltség, a gondolatok szétszórtsága, szorongás, hatékonyabb figyelés vágya, esetleg komoly életváltozás mind lehetnek a meditáció elkezdésének előzményei. Különösképpen fontos szempont azonban a vágy megértése, hogy jól akarjuk érezni magunkat a bőrünkben, és szeretnénk elégedett lenni az életünkkel. A meditáció kezdete előtt egy feltáró és felvilágosító beszélgetés történik.

A csoport heti rendszerességgel a gyakorlatokat közösen végzi, a mindennapokban pedig mindenki saját környezetében szentel 30 percet a gyakorlat végzésére. A tapasztalatokat közösen osztjuk meg. A meditáció során okkal keresztény szimbólumokkal dolgozunk és a meditáció az Egyetemi Lelkészség kápolnájában történik. A jelentkezőnek nem kell tartoznia semmilyen vallási csoporthoz, bárki számára nyitott, aki kellően motivált és elfogadja a kurzus adta kereteket.

Részletezve:

Mivel a meditáció a lélek művelése, és a csendben belső változások történnek, amennyiben a meditáció elvégzésén gondolkodunk, érdemes három szempontot szem előtt tartani.

  1. A meditáció végzésének két formája van: vagy elvonulunk 9-10 napra, és több órát szentelünk a meditációs gyakorlatokra, vagy pedig saját környezetünkben maradva 10-12 hetet szentelünk a meditációs gyakorlatok végzésére.
  2. Ahhoz, hogy a meditáció hatását a mindennapokban érezni lehessen, szükséges a gyakorlatok végzésére szánt 10 hétnek minden napján 40 percet az életünkből a meditáció végzésére fordítani. Ez az idő az elején az amúgy feszített napirendünkben áldozatnak tűnhet, később azonban – hasonlóan pl. a fogmosáshoz -, már napi igénnyé válik.
  3. A meditációt érdemes olyan kísérő segítségével végezni, aki maga is gyakorolja, akit szakmailag, emberileg hitelesnek tartunk a vezetéshez, és akire kellő bizalommal tudjuk feltárni belső életünket.

Azt is érdemes megfontolás tárgyává tenni, hogy a meditáció – a szó értelme alapján – a lélek mély művelését jelenti. A csendben tudatára ébredünk sok olyan sérülésnek, és be nem fejezett érzelemnek, amelyek fájdalomként és feszültségként jelentkeznek. Emiatt lesznek olyan időszakok, amikor kétely támad, hogy érdemes volt-e egyáltalán a meditációt elkezdeni. Ezeknek a nehézségeknek az elszenvedése nélkül azonban nem tud a lelkivilág megerősödni. A beszélgetések, megosztások alatt ezek a nehézségek tisztázásra kerülnek, a meditáció vezetője pedig tud segíteni a dolgok jobb megértésében.

Követelmény:

Aktivitás, a gyakorlatok otthoni végzése és max. 1 alk. hiányzás megengedett. Ennél magasabb hiányzás esetén a kurzus nem teljesíthető.

Felvehető a Neptun rendszerben az alábbi kurzuskóddal:
XA0021-MedÖnSzHMód

Beszámolónk a meditációs kurzusról

Első alkalommal szerveztük meg a csendmeditációs kurzust 2018. tavaszán, amihez nem is igen illik ez a műfaji meghatározás, hiszen alapvetően lelki folyamatról van szó. Mégis találó, mert egyetemistáink hiánypótló módon tantárgyként vehették fel, és kreditpontot kaphattak, ha a megadott feltételek szerint teljesítették ezt a szemináriumot.

A meditáció gyakorlatába Kovács Dénes vezette be a 15 fős csoportot, ahová a résztvevőket közel 70 főből választottuk be egy személyes kérdőív alapján, melyet az első alkalommal tölthettek ki a megjelentek.

A keresztény körökben ismert, Magyarországon Jálics Ferenc jezsuita szerzetes nevéhez fűződő csendmeditáció módszerével a Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség kápolnájában ismerkedtek meg a csoport tagjai. Hétről hétre beszámolhattak arról, hogyan végezték egyénileg hétköznapjaikban a meditációt, és mit tapasztaltak eközben. Csoportosan másfél órát tett ki egy alkalom szerdai napokon, melyben helyet kapott 2x 15 perces csendgyakorlat, 5-6 fő megosztása arról, mit élt meg a csendben, valamint a vezető tanító jellegű mondatai és szemléletes példái, melyeket gyakran képekkel és az életből vett példákkal illusztrált. Minden alkalomnak volt egy bevezető és egy befejező mondata, melyek segítettel elindulni és megérkezni a belső úton. P. „A valóságot szeretném megtapasztalni”. Mindebben a légzés nagyban segített.

Azon kívül, hogy volt ajánlott testtartás is a meditációhoz, minden alkalomnak volt egy „témája”, amiből egy-egy meghatározott szóhoz térhetett vissza az, akinek elkalandoztak a gondolatai, és messzire vitték az adott pillanattól. De maga a gondolatok csapongása nem jelent problémát ebben az elcsendesedésben, hiszen épp arra érdemes közben figyelni, hogy „milyen gondolatok jönnek, amikor nem akarok gondolni semmire?”, ahogy a vezető ezt többször hangsúlyozta. Valamint azt is, hogy „ami jön, annak szabad lennie, és én ezt meg szeretném engedni, hiszen csak akkor tudom majd elengedni”.

Ez utóbbi gondolatot jelezték vissza a legtöbben, amikor arról beszéltek, mit jelentett számukra a kurzus. Gyakorlatilag minden résztvevő végigjárta ezt a 10 alkalmas folyamatot, kitartóan és nagy elhatározással. Reméljük, a jövőben is indíthatunk meditációs csoportot, hiszen meg vagyunk győződve fontosságáról. Az érdeklődőknek ajánljuk a Forráspont fb-oldalát és elérhetőségeinket, ahol informálódhatnak későbbi csoportjainkról, lehetőségeinkről.

Összefoglalva címszavakban így jellemezhető, milyen hatást ért el a kurzus azok életében, akik hétköznapjaikban is gyakorolták a meditáció módszerét.

Hatása: önismeret, csend, relaxáció, felkavaró-kaotikus, nyugtató, kikapcsoló, stresszcsökkentő, harmonikusabbá tesz, segít figyelni valamire; kitartóbbá válni, értelmet találni dolgoknak; hogy hogyan figyeljem magam; kiegyensúlyozottabbá tesz, sokkal jobbat alszom, ha lefekvés előtt végzem a meditációt.

És íme néhány gondolat a résztvevők visszajelzéseiből:

„Nem kell kétségbeesni ha elkalandozik a gondolatunk meditáció közben,csak vissza kell térni.”

„A legfontosabb gondolat az volt, hogy ne fájó szívvel gondoljunk vissza az elmúlt, rossz dolgokra, hanem tekintsünk rá vissza köszönettel, mert ezek kellettek ahhoz, hogy olyanok legyünk, amilyenek most vagyunk.”

„Nincs jó vagy rossz meditáció.”

„Egyfajta belső kiegyenlítést, töltekezést vártam, amit ha úgy vesszük megkaptam, függetlenül, attól, hogy nem mindig könnyű viselni, és, hogy nem úgy, ahogy én elképzeltem.”

„Nem kell kétségbe esni ha elkalandozik a gondolatunk meditáció közben,csak vissza kell térni.”

„A legfontosabb gondolat az volt, hogy ne fájó szívvel gondoljunk vissza az elmúlt, rossz dolgokra, hanem tekintsünk rá vissza köszönettel, mert ezek kellettek ahhoz, hogy olyanok legyünk, amilyenek most vagyunk.”

„Nincs jó vagy rossz meditáció.”

„Egyfajta belső kiegyenlítést, töltekezést vártam, amit ha úgy vesszük megkaptam, függetlenül, attól, hogy nem mindig könnyű viselni, és, hogy nem úgy, ahogy én elképzeltem.”

„Sok régi emlékem, sérelmem, fájdalmaim jöttek a felszínre. Ezek tudatosítása sokszor nem könnyű, de hálás feladat. A szüleimmel, barátaimmal való kapcsolatom érezhetően mélyült.”

„Megtanultam megállni a rohanó világban és magamra figyelni és „kötelező én időm” lett általa.”

„Igen, mert fontos, hogy megtanuljunk magunkra figyelni és időt szánni a lelkünkre. Ezenkívül úgy éreztem, hogy végre teszek valamit a lelki egyensúlyomért.”

„Ne várjak semmit tőle, mert akkor fogok igazán kapni.”

„Sokkal türelmesebb lettem, amivel gyakran voltak problémáim. Harmonikusabbak a napjaim,jobban indulnak a reggeleim a meditációval. Könnyebben tanulok és állok neki a feladatoknak, jobb a koncentrációm.”

„A meditációk alatt megtanultam, hogy amíg nem engedek meg valamit, addig nem tudom elengedni sem, és így nem tud elmúlni. Sokat segített! :)”

„Magabiztosabb és kiegyensúlyozottabb vagyok. Ha szorongok valamitől van már rá technikám, hogy nyugodjak meg. Ha tudom, hogy valami nyomaszt, végig tudom gondolni azt.”

„Akár rossz ez a történés, akár jó, nem bele kell törődni, hanem meg kell engedni, mert nem ugyanaz a kettő.”

„Nem dobom el magamtól se a múltam, se a jövőm, mert a jelenemhez mindkettő szükséges,azaz fontos a múltam és a jövőm is, de a jelentől kap mindkettő értelmet, az tesz azzá, aki én vagyok.”

„A gondolatok és képek áramlásából sok belső folyamatra kaptam jobb rálátást.”

„Tisztábban tudok különbséget tenni a hétköznapi nehézségek, és a valós problémák között.”

„Arra is rá kellett jönnöm, hogy az interneten hirdetett ” meditációs” módszerek egyáltalán nem olyan hatásosak és hitelesek, mint amit a szeminárium során tapasztalhattam.”

„A keresztény szimbólumok hitelesebbek voltak, és értelmet adtak a különböző gyakorlathoz.”

„A szlogennel egyetértek, itt tényleg erőt meríthettem, köszönöm!

„Mindenkinek ajánlani tudom. Azoknak is, akik kezdetben nem túl nyitottak felé. Mivel ez egy hosszadalmas folyamat, és én is csak később éreztem a hatását, úgy gondolom nagyon kitartónak kell lenni, és nem szabad feladni, akkor sem, ha kezdetben nem nyeri el az emberek tetszését.”