Mindennapi pszichológia

“Hogyan kóstoljam meg úgy, hogy nem eszem belőle?”

a Forráspont Párkapcsolati- és családkurzusa

a Gál Ferenc Főiskola Klébelsberg-termében


A mindig csütörtöki napon, 16.00 – 17.30 óráig tartott előadások nyitottak, bárki érdeklődőt szeretettel látunk akár egyetemista, akár nem. Érdeklődni a Forráspont elérhetőségein lehet.

Tervezett témáink 2018. őszén:

2018.szept.20. Mindenkinek kell egy edző – önismeret
2018.szept.27. Kommunikáció a családban és a párkapcsolatokban
2018.okt.4. Önmanagement, self-branding
2018.okt.11. A felelősség és a függetlenség kérdőjelei: mit is jelent felnőtté válni?
2018.okt.18. Stressz, szorongás, konfliktus – oldani, tűrni, kezelni
2018.nov.8. Ismerkedés, együttjárás, párkapcsolat, szexualitás
2018. nov.15. Tervezni érdemes, miért nem elég álmodozni?
2018.nov.22. Karrier és/vagy család
2018. nov.29. Családtervezés – természetesen?
2018.dec.6. Egy házaspár igaz története

 

BESZÁMOLÓINK AZ ELŐADÁSOKRÓL

  1. 2018. szeptember 20.; Tajti Péter: Mindenkinek kell egy edző
    cof

    „Mindenkinek kell egy edző!” – nyitotta kurzusindító előadásunkban az Önismeret témáját Tajti Péter. A Forráspont szakmai vezetője arra vállalkozott, hogy megkeresi a választ arra, miért van/lenne szüksége mindenkinek egy külső szemlélőre, akkor is, ha a saját területén mindent elért, a csúcson van. Alapvető válasza erre az önismeret.

Az önismeret fontosságát több mindennel támasztotta alá az előadó a rendelkezésére álló időben. Kezdve a sokak által ismert Johari-ablakkal, folytatva az ÉN-képről való gondolatokkal, ismeretekkel, mindezeket szemléletesen megtűzdelve személyes életpéldákkal.

Kiderült az előadásból, hogy önismeretünkben meghatározó a visszajelzés jelentősége. Csak mások által tudunk magunkról teljes képet alkotni. A szülők, a környezet, az iskola, a barátok közreműködésével van lehetőségünk többet megismerni belőlünk. És ide tartozik a jó értelemben vett önmegvalósítás, melynek lényege, hogy a lehető legjobb önmagunkat hozzuk ki magunkból, és hogy akarjunk fejlődni.

Előadónk nemcsak a biológiai, szociális, tanulmányi énképekről beszélt, hanem a spirituális dimenzióról is, melyben az istenkapcsolat jelentőségét hangsúlyozta. És a lelkigyakorlat jelentőségét a könyvek mellett. Valamint gyakorlati szempont is bekerült: a fókuszálás elve.

Fontos megemlíteni, hogy nem pusztán önismeretről szóló előadást hallgathattak a jelenlévők, hanem előremutatóak és reményteliek voltak az elhangzottak abból a szempontból is, hogy  kiderült: nem vagyunk determinálva semmilyen lelki örökségünk által. A felismert és vállalt belső tartalmakkal együtt lehet élni, és így elfogadva azokat, még változtathatunk is rajtuk.

További képek:

cof
cof

 

“Ha föl merünk magunknak kérdéseket tenni,

akkor előbb-utóbb cél fogalmazódik meg bennünk.”

 

 

2. 2018. szeptember 27.; Tandari-Kovács Mariann:

cof

 

“Kapcsolataink azért vannak, hogy gazdagítsuk egymás életét” – hallhattuk dr Tandari-Kovács Mariann előadásában, melyet a Forráspont-kurzus keretein belül tartott a GFF-en szeptember 27-én. A pszichológusnő mesélt, beavatott az erőszakmentes kommunikáció rejtelmeibe, és felhívta a figyelmet: “A kapcsolatokra koncentráljunk, és ne megváltoztatni akarjuk a másikat.”

 

 

 

 

3. 2018. október 4.; Polgár Zita

Önmenedszment vagy self-branding volt a címe kurzusunk következő előadásának. Polgár Zita azon túl, hogy az ember három alapvető igényéről beszélt, leleplezte a félelemből motivált embert, és előrevetítette, hogy a belső állapot határozza meg a körülöttünk lévő világot. Hogy ez hiányokból áll-e vagy abból, hogy igazán kapcsolatban vagyunk önmagunkkal, abba van beleszólásunk.

“Szeretve lenni, megbecsülve lenni, elismerve lenni.”

 

“Mindig azt add magadnak, amit a külvilágtól vársz!”

 

“Az elvárásnak megfelelni akarás az önelfogadás hiányából fakad.”

 

“Minden teremtmény szeret az lenni, ami.”

 

 

4. 2018. október 11.; Szásziné Fehérváry Anikó

cof

Előadónk beszélt a felelősség növekedéséről, mely magától is megtörténhetne a felnőtt korba lépésünk idején, de ez valahogy mégsem “történik” meg csak úgy. A családon kívüli világ hívására mi kell válaszoljunk valami módon. Ha megtaláljuk benne a számunkra vonzót, a kiteljesedésünket elősegítőt, akkor könnyebb azt a lépést megtennünk, ami leválaszt minket a védelmet és táplálékot jelentő családról, szülőkről.

Ami új, azt tekinthetem veszélyforrásnak, de kalandnak is; az én dolgom megtalálni, hogy közeledni vagy távolodni szeretnék tőle. Ezt pedig már az értékrendem befolyásolja, és az a cél, ami jelen korunkat sok területen meghatározza: a fenntarthatóság.

“A jelenben élünk, de a jövőre irányulunk.”

“A felelősség kultúráját kell építenünk, a hibáztató kultúra nem célravezető.”

A gondolatokat, érzéseket megmozgató előadás után még folytatódott a párbeszéd előadó és hallgatóság között, de már inkább egyénileg, négyszemközt.

 

 

5. 2018. október 18.; Kovács Dénes